torsdag 28 januari 2010

Spännande event ...

Jag och mina vänner, och 100 000+ shoppingsugna människor i Västsverige, gillar "miljöstaden" Alingsås ... där ju konsumismen sitter i högsäte. "Shop till you drop" och fria parkeringsplatser typ. McDonalds finns givetvis och både Max och BurgerKing planerar för etablering. Bara HM saknas ...

För att pusha för handeln så anordnas varje sommar Potatisfestivalen och på hösten drar Ljus i Alingsås många besökare. Just nu pågår ett spännande event i Konsthallen ... i hallen finns en låda med måtten tre gånger tre meter som är vitmålad utvändigt och invändigt är den rödmålad. Om man klättrar upp på en stege, och det just då är dags för "performance art" ... så kan man titta ner på en konstprofessor som läser en bok. Om man får prata med Elin förtäljer inte historien.

"Skall det där vara något nyskapande?", muttrar vän av ordning. Fast lättklädda damer har ju intresserat i tusentals år ...


Riktigt intressant är rapporten från SCA. Konsumentnära produkter utvecklas väldigt bra och kassaflödet är outstanding. Förpackningar däremot har det kämpigt, men marknaden har bottnat, och även Tryckpapper har tuffa tider framför sig med prissänkningar på kanske så mycket som 100 EUR/ton.

Här finns korta rapporten, och den som vill lägga mer tid så finns det fler länkar längst ner på sidan.

Bergs Timber har haft bolagsstämma, och har också lämnat en kvartalsrapport som bekräftar branschens lönsamhet. Det är nu råvarutillgången som begränsar produktionen.

Svenska Folkets eget skogsbolag, Sveaskog, går från ord till handling ... även om en större del av resultatet kommer från värdeförändring av skog och mark. Goda tider för skogsindustrin leder till ökad efterfrågan på råvara, och som en naturlig följd av detta så väntar högre priser på timmer och massaved.

Hedersmannen Gustaf D är mycket nöjd ...


MeadWestVaco rapporterar ett "starkt" 4Q resultat, men i verkligheten är det dopat med svartlut. Inget att hetsa upp sig för alltså. Bolaget tillverkar kartong av hög kvalitet och utvecklar förpackningslösningar, och lyckades bli av med tryckpappersdivisionen i tid före krisen ... Newpage har varit en katastrof för de nya ägarna.

Sappi är ledande på bestruket finpapper, och har gjort en turn-around. Det hjälper inte långt när produktionskapaciteten är långt större än marknaden, och det finns antagligen ytterligare omstruktureringskostnader att vänta.


Har ni inte tidigare besökt Alingsås ... varför inte göra slag i saken och förena nytta med nöje?

2 kommentarer:

Cornucopia? sa...

Vet bara att väldigt många miljöbloggare verkar komma från Alingsås, och det hålls en massa miljöseminarium och konferenser i hålan. Att 100 000-tals reser dit för att ägna sig åt konsumism är jag tveksam till. Har bara sett skylten "Om du bott i Alingsås hade du varit hemma nu", lagom kaxigt längs E20...

Fast det kanske finns köpcentrum där numera?

Herr K sa...

Själv råkar jag bo i Alingsås, men har dock inte sett installationen. Låter inte som något jag kommer betala för att gå och se heller, nakna damer finns ju i överflöd gratis på internätet!

Vill man konsumera - då föredrar jag att göra det i Göteborg. Dock föredrar jag sparsamhet, men misstänker att jag knappast talar för alla alingsåsare...