torsdag 7 januari 2010

Elementärt ...

Jakten går vidare ... och nu visar det sig att ett jaktlag i Alfta dammade på både alfahona och alfahane i en flock, men lämnade årsungarna åt sitt öde. Precis vad man skall göra om man vill ha oro i skogen och ungvargar med "problembeteende". Strålande tider för dom som har en dålig jakthund ... men när ersättning skall betalas så handlar det naturligtvis om "framtidslöften" eller högt avelsvärde.

I mycket borgliga Göteborgs-Posten kan man läsa ett nytt argument för vargjakt. Dom stackars vargarna är enligt debattören en del av den ryska vargstammen, och bör därför utrotas. Antagligen handlar det om ryska spionvargar ... många av dom har ju radiosändare. Att dom bott i Sverige i flera generationer och att förfäderna sannolikt invandrat från Finland räknas inte.

Vän av ordning påpekar att idrottskvinnor och även idrottsmän från det gamla östblocket, räknas som svenska nästan från dag ett ... fast det är naturligtvis en helt annan sak.

En professor i Göteborg har den genialt enkla lösningen för Saab Automobile. Arbetarägda företag är ju inte ovanliga i Nordamerika och med en bra affärsplan är finansieringen inga problem ... man lånar hos AP-fonderna.

Statsvetaren som företagsledare ... eller är det bocken som trädgårdsmästare?

Vad professorn inte verkar förstå, men som varje bilarbetare är väl medveten om, är att det måste finnas köpare till varje producerad bil ... i annat fall kan man inte låna pengar ens hos AP-fonderna. Elementärt?

Men visst finns det arbetarägda företag som går bra, men det finns också dom som får ansöka om rekonstruktion.

Gamla Harmac Pacific fick ett nytt liv som arbetarägt företag ... när de anställda tillsammans med några finansiärer köpte massafabriken för en ganska blygsam peng från konkursboet. Varje arbetare satsade 25 000 CAD och redan från början såg man till att få avsättning för full produktion. Och nu investerar man för framtiden ...

Blue Heron, också arbetarägt, producerade tidningspapper ... så det är inte så konstigt att bolaget ansökt om rekonstruktion. Men det fungerade ju ändå i tio år ...


Inga kommentarer: