fredag 8 januari 2010

Konspirationen ...

Fråga vem som helst vad hon/han tror orsakat veckans "energikris" ...

Det verkar som om kraftindustrin tillsammans och i samförstånd har stängt av den dyra kärnkraften och i stället tömt de norrländska vattenmagasinen ... för ett år sedan trodde alla på en extrem lågkonjunktur med vikande efterfrågan och sjunkande priser, och för att förhindra detta prisfall blev produktionsbegränsningar nödvändiga.

Men domedagsprofetian från tidigt 2009 slog inte in ... den svenska ekonomin var långt mer robust än väntat, den flytande kronan fungerade utmärkt och den kinesiska ekonomin var fortsatt stark.

Kan man göra något sådant utan ett ok från ansvarigt departement? Jag tillåter mig tvivla ...

I en mer utvecklad demokrati hade naturligtvis "Jag har inte gjort nåt" Olofsson varit tvungen att avgå, men i den svenska ankdammen får väl det anstå till nästa allmänna val ... som ju kommer mycket olägligt för "alliansen". Den svenska allmogen har ett gott minne ...

Att skylla allt på avregleringen av elmarknaden är att förenkla. Medlemskapet i EU har också påverkat och kommer att påverka än mer i framtiden. För den energiintensiva skogsindustrin handlar det nu om att producera el i egen regi, och det blir alltså en återgång till hur det var för tjugo år sedan.

Men det finns också positiva saker med den här "energikrisen" ... trots allt fungerade systemet och tydligen anpassade sig företag och hushåll till situationen. Kärnkraften var inte så avgörande ... och om man lägger ner smältverken i Sundsvall och i Vargön så förbättras läget ytterligare. Jag ser ingen anledning för skattebetalarna att "avstå" en betydande mängd el till en rysk oligark eller en turkisk dito.


Antagligen blir det ytterligare ett test av systemet på måndag ...

Inga kommentarer: