tisdag 16 december 2008

Gravöl för säckpapper

Priset på barrmassa, NBSK, sjönk ytterligare och var i förra veckan ungefär 5300 SEK/ton. Intressant är att terminspriset ligger stabilt på 620 USD/ton, 5000 SEK/ton, så snart är kanske botten nådd. Tillverkare i hela världen gör produktionsstopp, eller lägger ner kapacitet, men det dröjer säkert ett tag innan produktion och efterfrågan balanserar.

Canfor Pulp Income Fund har sänkt utdelningen till 4 cent, och nu är direktavkastningen på andelarna beskedliga 16%.

Rörvik Timber hörde till kursvinnarna idag ... +9% ...

Den stora nyheten var emellertid Billeruds vinstvarning och besked om produktionsstopp för säckpapper i tre veckor. Visserligen är EUR rekordstark, men det hjälper bara om det finns kunder. Bäckhammar och Mondi Dynäs har tidigare varslat personal med hänvisning till vikande marknad, så det är kanske inte så förvånande och den här storhelgen har ansetts lämplig för driftsstopp över hela världen.

Jag är i "morbid mode" för tillfället och då är frågan "Vem skall dö?" ...

Säckpapper har utvecklats från en enkel produkt till en avancerad föpackningslösning, men nya maskiner har inte varit motiverade med tanke på framtidsutsikterna. En genomsnittlig maskin är femtio år gammal och har förhoppningsvis underhållits väl och uppgraderats.

Billerud uppskattade för några år sedan den europeiska marknaden till 1,3 miljoner ton, och kanske måste så mycket som 300 000 ton tas bort för att marknaden skall balansera. Kanske med tyngdpunkt på södra Europa.

Horizon har en vingskjuten ägare och betalar inte elräkningarna ... gamla sovjetmaskiner.

Alier är en liten ointegrerad tillverkare, privatägd.

Altri har också en ointegrerad maskin ... en svensk maskin av samma storlek och ålder producerar dubbelt så mycket.

Nu har vi eliminerat drygt 100 000 ton ...

Smurfit-Kappa har några små maskiner i norra Spanien ... egen säcktillverkning komplicerar.

Gascogne har en liten maskin i södra Frankrike ... har också egen säcktillverkning.

Kanske driver depressionen fram en strukturaffär ... samma produkt, samma marknad.

Det här räcker inte ... marknadsledande Mondi bör göra något i det här läget ... i Ådalen är oron stor, med viss rätt. Det gäller att på ett övertygande sätt konkurrera med centraleuropa ... och vi får hoppas att vår flytande krona än en gång räddar situationen.

Inga kommentarer: