måndag 22 december 2008

Julpyssel ...

Varför inte blanda ihop lite glögg? Billigt blir det inte, men pyssligt så det förslår ...

Blanda 1 flaska rödvin och en flaska sherry och en flaska brännvin ... värm alltsammans till 40 grader och häll i en flaska vit sirap eller socker efter tycke och smak.

Den som har bråttom häller i ½ flaska "aromatisk tinktur" från Apoteket, eller häll i hela flaskan för lite juligare smak. Det går naturligtvis bra att hälla i riktiga kryddor och låta allt dra i några dagar ...

För att få lite extra sting, och mera yrsel, så brukar jag hälla i en flaska Havana Club ...


En sådan här stiff drink kan arbetarna på AbitibiBowater's anläggningar i Ontario behöva ...

Nu är kraftverken så gott som sålda, och 200 MCAD skall lugna björnarna en smula ... Visserligen prisar Paterson de konkurrenskraftiga pappersmaskinerna i Fort Frances och Iroquois Falls ... men verkligheten blir nog uppenbar en bit in på det nya året, gamla och slitna pappersmaskiner har ingen framtid. Att koncentrera till det större Thunder Bay verkar rimligt.

Nästa munsbit är kraftverken i Quebec, som producerar tre gånger så mycket.

Hos Stora Enso har man också haft julfest. Man planerar nu för nya anläggningar i Kina, en massafabrik med kapaciteten 1 miljon ton massa/år och en eller flera pappersmaskiner. Hälften av vedråvaran är säkrad genom "egna" planteringar, och resten skall tas från Laos som ligger "på andra sidan Tonkinbukten".

Men hallå ... Som jag minns det ligger Vietnam emellan ... och det går väl inte att flytta länder sådär hur som helst. För mycket glögg?

Varför inte samarbeta med Sino-Forest som har stora planteringar i just Guangxi?

Vän av ordning påpekar att Stora Enso har omfattande investeringsplaner, med oklar finansiering. Inte bara det kinesiska projektet ... en lika stor anläggning har lovats åt ryssarna och i Brasilien är det snart dags för Veracel II och i Uruguay planeras för ytterligare en fullstor massafabrik.

Allt detta skall byggas mitt upp i finanskriven, och av ett företag som inte har vacklande lönsamhet i sin gamla verksamhet.

.

Inga kommentarer: