söndag 28 december 2008

Fixerad på oväsentligheter ...

Idag har jag snöat in på namnet Tarbox, som jag lätt och lustigt översätter med "tjärtunna" ...

Andrea Tarbox är CFO på KapStone Paper, som jag skrivit om tidigare. Grundare av det här bolaget är Roger Stone och hans svärson Matthew Kaplan, som för lånade pengar har köpt "osexiga" tillgångar från större skogsbolag.

Så här långt har det väl fungerat, men kursen har halverats på två månader och ännu sämre har utvecklingen varit för bolagets warrants.

Som jag ser det handlar det om vikande efterfrågan för kraftpapper, och i förlängningen en rädsla för att bolaget inte ska kunna betala räntor och amorteringar.

Smurfit-Stone har stängt ner pappersbruket i Hodge, Louisiana ... och det är en liten indikation eftersom det bruket tillverkar kraftpapper och liner. International Paper Bastrop, som också ligger i Louisiana, har också stängt men om man läser artikeln så verkar det som om gammal anläggning i kombination med lågt massapris var avgörande. St Francisville har legat i malpåse i ett år nu ... och förhoppningen var att "some easy hurricane-money" skulle göra lite skillnad, men nu hjälper det inte ens med ett sådant lockbete.

Om marknaden för kraftpapper viker, är det dåliga nyheter för Billerud ... och vi får kanske se en ännu lägre aktiekurs.

För övrigt har jag läst DN, som skriver om regeringens låga utbildningsnivå ... jämfört med våra viktigaste konkurrentländer. Jag tycker det vore en fördel om utrikesministern var diplomat, näringsministern ekonom eller ingenjör och varför inte en pedagog som utbildningsminister.

I alliansens Sverige är bristande kompetens snarast en merit ...
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bristen på kompitens är ju knappast något som enbart skulle ha hört alliansens regering till..

Blir Mona Sahlin exempelvis statsminister så blir det en statschef med enbart 2 års gymnasieutbildning... Vilket säger ganska mycket, har man inget intresse i grundläggande studier, så kan man bli statschef istället..