måndag 15 december 2008

Focus on the UK - part one

Lite broken english today, och Storbritannien har en hel del intressant att bjuda på förutom a nice cup of tea och en öl på puben.

Det finns ungefär 100 pappersmaskiner i UK, och sett till antalet så har de flesta passerat sitt bäst före datum. Men det finns konkurrenskraftiga enheter inom mjukpapper, 60 miljoner bor i landet och de har alla trängande behov, tidnings- och magasinspapper, Fleet Street är fortfarande i full swing, och returpappersbaserad liner/fluting.

I förra veckan var det topping out event, taklagsfest på svenska, i Kings Lynn som ligger 15 mil norr om London. Det är Palm Paper som bygger en toppmodern pappersmaskin för tidningspapper, och med en kapacitet på 400 000 ton/år så vill man erövra 20% av den brittiska marknaden.

Något pikant situation ... för "bloody german" är fortfarande ett nedsättande omdöme på puben när allmogen fått en pint eller två för mycket. Å andra sidan är ju Queenie very much german too.

Kommunen verkar vara all excited över Dr Palm, bringing quality jobs to the community, och vi får hoppas att festen skapade avsedd good-will.

I pipen finns också Ecco Newsprint, som projekterat en liknande pappersmaskin i norra England, men vad jag förstår så fattas finansieringen där.

Den brittiska marknaden för tidningspapper, ungefär 2 miljoner ton/år varav hälften importeras, har traditionellt varit viktig för Norske Skog och AbitibiBowater men nu verkar det vara en change på gång.

AbitibiBowater Bridgewater har två små maskiner utanför Liverpool, really down the drain och nedläggningshotat redan för tjugo år sedan, som nu mest markerar revir. Flera maskiner i Kanada har varit helt inriktade på export till Storbritannien, men nu läggs dessa enheter ner och dessutom är priset på tidningspapper högre i Nordamerika. Dessutom är det ju osäkert om AbitibiBowater överlever våren, nu är kursen 40 cent ... i förra veckan 25 cent.

UPM har naturligtvis en bra enhet på plats, UPM Shotton utanför Liverpool.

Aylesford Newsprint ägs gemensamt av SCA och Mondi, en bra och en dålig maskin.

Tre små maskiner i England och en liten hos Palm i Tyskland är aktuella för nedläggning ... av ålder och produktionsekonomiska skäl ... och det motsvar just den nya maskinen i Kings Lynn.

Med tanke på att varken SCA eller Mondi har tidningspapper som en kärnprodukt, så är en strukturaffär tänkbar ... och med tanke på akuta problem för AbitibiBowater så är framtiden för Bridgewater osäker. En stor del av den brittiska marknaden är alltså ready for takeover, frågan är bara vem som är modig nog att ta initiativet.

Inga kommentarer: