måndag 29 december 2008

Varför alla dessa gubbar och gummor?

Visst, jag erkänner ... det finns inte så många gummor i bolagens styrelser, men inför framtidens utmaningar så skulle jag gärna se betydligt yngre styrelser, gärna med kompetenta kvinnor, där medlemmarna inte sitter på "kompismandat".

Titta bara på Billeruds styrelse ...

De flesta har varit med sedan starten 2001, och var alltså delaktiga i den gamla strategin som handlade om att hålla igen på investeringar, fokusera på kassaflöden och därmed hög utdelning och som krydda omfattande "valutasäkringar". Det höll inte i så många år, och jag tror bolaget känner av sviterna än idag. Besvärande är också den "tvångströja" som lånevillkoren utgör.

Jag förstår att de gamla stötarna värnar platserna kring köttgrytorna, men nu är det tid för förändring. Betänkligt är att så många ledamöter har en klar koppling till Stora Enso, som är en stor leverantör av massaved.

"Huvudägaren" Michael Kaufmann är ganska vingskjuten vid det här laget. Den Central/Öst-eurpeiska fastighetsbublan har spruckit, och vår vän har mer än ett finger i den syltburken.

Billeruds aktiekurs noterades till all-time-low idag, och hela börsvärdet är idag ungefär 1 miljard kronor. Med tanke på den flytande kronan och lägre råvarupriser så verkar det billigt, under förutsättning att det finns efterfrågan på bolagets produkter. Horizon har i vart fall stängt i väntan på våren, men antagligen var dom verksamma i ett lägre kvalitetssegment.

Baikal Pulp har slagit igen och hoppas på bättre tider till våren, och under tiden får lokalbefolkningen frysa och svälta. Inga löner betalas ut och ett fungerande värmesystem förutsätter att fabriken är igång. En sådan här anläggning försöker man normalt hålla igång under vintern eftersom det är så många vitala delar som kan frysa sönder ... och vi skall heller inte glömma alla kemikalier som kan bli ohanterliga till våren. Baikalsjön är en känslig och unik miljö som är klassad som världsarv.
.

Inga kommentarer: