måndag 1 december 2008

Massan i fokus

Idag invigde Holmen Braviken sin nya massalinje, som ersätter 30 år gammal utrustning och dessutom sparar 25% energi. Officiant var Jan Björklund, och vi antar att invigningstalet var en hyllning till kärnkraften.

Björklund har byggt sin karriär på egna fria fantasier om tillståndet i den svenska skolan, där han på ett innovativt sätt "tolkat" forskningen så att den "stämmer". Ingen som helst anknytning till skolvärlden, så han tror att det går att "tvinga lille Kalle" till prestationer i världsklass. Noll koll ...

En annan politiker som engagerat sig i skogsbranschen är Jeb Bush, som tar plats i styrelsen för Rayonier. Det här är en Real Estate Investment Trust, REIT, som äger ungefär 1 miljon hektar skog, mest i USA's sydstater, och två massafabriker.

Rottneros meddelade att de flesta bruken gör produktionsstopp , och börskursen föll tungt. Värt att notera är att den bästa enheten, Vallvik, som producerar långfibrig sulfatmassa NBSK inte stoppar produktionen. Vår kanadensiska income trust SFK Pulp gör också ett produktionsstopp, och direktavkastningen är nu 24%.

Kvällens knäckfråga är om massapriset har stabiliserats under veckan som gått ... vi får svaret imorgon men det är svårt att vara optimistisk.

Inga kommentarer: