tisdag 9 december 2008

Bindningsrätter - ett nytt finansiellt instrument?

Idag vill jag gärna hänvisa till Svensk Papperstidning och en intervju med allvise Göran Persson ... den som vill läsa hela artikeln får vänta på nästa nummer av tidningens papersupplaga, men jag skall kommentera den senare ...

Göran argumenterar för att växande skog binder koldioxid, och det är ju riktigt ...

Kraftindustrin försöker utarbeta metoder för lagring av koldioxid, och det kommer att bli dyrbart ... så varför inte använda växande skog som kolsänka?

Den enskilde skogsägaren kan öka sin skogsproduktion genom nyplantering eller bättre skogsskötsel ... och alltså lagra stora mängder kol på ett enkelt och säkert sätt.

Om industrin är villig att betala för denna lagring, köpa bindningsrätter, så får skogsekonomin ett välkommet bidrag ... och priset på skogsfastigheter bör öka. Som vi alla vet är Sveaskog Sveriges största skogsägare.

Det här är inget nytt ... i Australien och Nya Zealand har det varit en aktuell diskussion länge, och det finns en ny rapport om hur mycket skog som kan planteras vid olika nivåer av "lagringsavgift". Tänk på att rapporten räknar med australiska dollar ...

Givet en hög nivå på lagringsavgiften kan upp till 25 miljoner hektar komma att planteras, framförallt i New South Wales och Queensland, och det är lika mycket som Sveriges samlade skogsareal.

För den högbelånade har Göran några tröstande ord ...

"Vi har aldrig sett en så här skarp nedgång förut, och uppgången blir troligen lika skarp den med".

Idag meddelas också att Rottneros sålt det som en gång var Utansjö bruk. En bra affär ... särskilt om man värnar framtida sysselsättning. Däremot tvivlar jag på att den planerade CTMP-anläggningen i Sydafrika blir verklighet ... för den oupplyste verkar det vara en dålig idé att förlägga en energiintensiv industri till ett land med svår energibrist.

Inga kommentarer: