onsdag 17 december 2008

Snacka går ju ...

Leif Pagrotsky skriver varje månad en ledare i Göteborgs-Posten, och har ofta tänkvärda synpunkter.

Om landets finansminister verkligen vill ha bättre konkurrens mellan bankerna och lägre räntor till de skuldsatta, så är det mycket enkelt att tillföra kapital till den statliga banken och skriva några lämpliga ägardirektiv. Allt annat är populism, och det är långt till nästa val ...

Men regeringen har andra mål, och går med liv och lust in för att försämra villkoren för de statliga bolagen vilket i slutändan betyder att värdet på svenska folkets gemensamma tillgångar sjunker. Slakten av Apoteket är ett utmärkt exempel på detta, och det gynnar bara ett fåtal "nya företagare" samtidigt som samhällets kostnader ökar.

Det minsta man kan begära av en högerregim är väl att ta från de fattiga ... men det visar sig nu att min egen fastighetsskatt tredubblades.

I Kanada däremot visar de Konservativa betydande handlingskraft ...

The Honourable Danny Williams har genom några penndrag "återtagit" kontrollen över de naturresurser på New Foundland och Labrador som AbitibiBowater brukat i över hundra år. Det handlar om vattenkraftverk och fallrätter för att nu inte tala om milsvida skogar. Bolagsjuristerna får nu mycket att göra, och aktieanalytiker får lära sig att det är skillnad på äganderätt och nyttjanderätt.

Arctic Paper flyttar nu hemvist och huvudkontor till Polen, och förbereder börsintroduktionen. Det här betyder också att dom lämnar en niomånaders-rapport, som rensats från förlustbringande Håfrestöm.

Inga kommentarer: