tisdag 23 december 2008

Market update

The Honourable Danny Williams har fått ett hotfullt brev från AbitibiBowater ... "vi har plundrat provinsen på dess naturtillgångar i över hundra år, och det är vår rätt att fortsätta med det".

Vår hjälte Danny är "cheaky as hell" ... stiff upper lipp ... "You know I'm a lawyer of over 30 years, so blowhard, five-page letters that get sent to everybody in the country mean nothing to me. I know the law."

Sällan har en konservativ politiker varit så populär bland fackföreningarna, "and common people across the whole country".

Poängen är att AbitibiBowater har inte tid att vänta på rättegången ...

Dags för noteringar från FOEX ... Massapriset, NBSK, är nu nere på 650 USD/ton men till vår förtjusning ökar terminspriserna en aning. Kanske är vi nära en botten, som antagligen är ungefär lika med de kanadensiska producenternas rörliga kostnader. Priset på tidningspapper är fortsatt stabilt, 495 EUR/ton, och det är positivt för de pågående prisförhandlingarna.

Priserna på timmer och massaved sjunker i Mellansverige, och med tanke på "överskottssituationen" så följer säkert sänkta priser även i Södra Sverige. Antagligen kommer virkesköparna att hänvisa till finanskris och depression, men hålla tyst om den väsentligt förbättrade konkurrenskraft som industrin får genom svag krona och låga virkespriser.

Stora Enso särredovisar inte resultatet för de svenska enheterna, men de bör vara de mest lönsamma i hela koncernen.

.

Inga kommentarer: