torsdag 25 februari 2010

Snön faller ...

Det faller åter snö över Västsverige ... och det är ganska precis en vecka sedan "årtusendets" värsta snöoväder drog in över samma område.

Det kom inte ohanterligt mycket snö ... men de folkvalda blev helt handlingsförlamade inför det osannolika. Det hade varit välgörande om någon politiker sagt ... det är mitt ansvar, och jag har misslyckats ... men det verkar otänkbart ett valår.

"Spik i foten" ... sa Tage Danielsson ... och i Mongoliet skulle dom antagligen tycka att vårt "snökaos" var en söndagsutflykt.

Om man till exempel friställer den personal som underhåller växlarna på landets rangerbangårdar, så är den naturliga följden att inget fungerar i skarpt läge. Listan kan göras mycket lång ...

Olyckskorpar kraxar redan nu om vårfloden ... men från Värmland kommer lugnande besked.

Till och med Mama Olofsson och hennes cronies har nu förstått att vattenkraften utnyttjas alltför hårt ... och att det kommer att leda till höga elpriser under lång tid, det kan ta flera år innan magasinen är fulla igen.


I ett desperat försök att få några besökare under helgen ... utlovas några rader om intressanta bolag i Kanada. Rent generellt är den kanadensiska skogsindustrin trängd från alla håll ... ofördelaktig valutakurs CAD/USD, gammal industri ... dessutom har krisen i USA medfört att marknaden till stor del försvunnit ... för att nu inte tala om hur USA skyddar sin egen industri.

Särskilt tillverkarna av tidningspapper har det tufft, och snart har alla de större bolagen skydd mot sina fordringsägare genom rekonstruktion.


Boise som producerar finpapper och är en integrerad tillverkare av wellpappförpackningar levererar positiva tal och man har verkligen reducerat skuldsättningen som förut var riskabelt hög. Svartlutsdopning är den enkla förklaringen ... men en liten vinst blev det ändå om man nu inte räknar med svartluten.

Lite intressantare är det att läsa rapporten från Orchids Paper, ett struntföretag som levererar ... pure quality and focus. Kursen sjunker ordentligt ... so take care.


Inga kommentarer: