söndag 28 februari 2010

Kanada ...

Jag har ju lovat att skriva något om Kanada ... men, take care ... det är en marknad som jag inte behärskar, och jag ger inga köp- eller säljrekommendationer. Valutarisken måste alltid beaktas.

Kanada har i mer än hundra år levererat trävaror och tidningspapper till sin granne i söder ... och när efterfrågan sjunker kraftigt så drabbas den kanadensiska industrin hårt. Även i framtiden är skogarna en fantastisk resurs ... kanske blir framtidsprodukten biobränsle ... vem vet.

I väster ligger den mycket virkesrika provinsen British Columbia ... men när "hemmamarknaden" störtdök fick de stora sågverksbolagen problem. I slutet av superkonjunkturen köpte dom också stora sågverksrörelser i USA, vilket förstorade problemen.

Canfor, West Fraser, Interfor och Western Forest Products heter de stora ... ungefär i den storleksordningen. Catalyst Paper tillverkar tidningspapper och kan ansöka om rekonstruktion när som helst ... och trusten TimberWest kör på sparlåga.

Vad som eventuellt kan vara av intresse är massaproducenten Canfor Pulp, som gynnas av en stark marknad och har kostnaderna under kontroll. Dessutom kommer man att få ett rejält statligt bidrag för energiinvesteringar.

Ainsworth Engineered var riktigt illa ute för några år sedan, men har räddats genom att fordringsägarna omvandlade skulder till aktiekapital. Bolaget tillverkar byggskivor och är i en turn-around situation. Rörelseresultatet är positivt nu ... och det bådar gott för framtiden, när nu byggmarknaden kommer igång.

I öster finns de virkesrika provinserna Ontario och Quebec ... och de stora företagen är Domtar, finpapper, och AbitibiBowater, tidningspapper.

Cascades, som tillverkar wellpapp, kartong och mjukpapper, kan vara intressant. Under fjärde kvartalet tog man kostnader för en nedlagd massafabrik och valutaförluster på skulder i USD ... men även utan hänsyn till det extraordinära blev det fjärde kvartalet något svagare.

Stella-Jones är lika med impregnerad infrastruktur ... och varje år köper man någon konkurrent, men huvudsaken är att vinsten ökar varje kvartal.


Trots krisen finns det alltså intressanta bolag ... men det betyder inte nödvändigtvis att dom är köpvärda. Only future can tell ...


Inga kommentarer: