fredag 10 april 2009

SetraGroup och framtiden

Det här är inlägg 150 på den här bloggen ... så därför tar jag ut svängarna lite extra. Tänk på att det som följer är helt fria fantasier utan verklighetsförankring.

Men för att nu anknyta till Madam Flood i "Hemsöborna" ... det som inte är kan ju bli i en nära framtid. Hoppas att Du som läsare tycker det är intressant.


Alla råvaruförädlande företag, däribland SetraGroup, gick mycket bra under "superkonjunkturen. I en sämre konjunktur har SetraGroup allvarliga problem.

Över några konjunkturcykler så handlar det om kapitalförstöring av stora mått. Bolaget har en olycklig historia ... två dysfunktionella föräldrar får sällan ett frimodigt och välartat barn.

På papperet var bildandet av AssiDomän ett naturligt val.

De statliga skogarna, Domänverket, slogs samman med de statligt ägda skogsindustrierna, Assi, och den norrländska skogsägarrörelsens sorgebarn Ncb som några år tidigare räddats undan konkurs. Siktet var inställt på börsen.

Utan att på något sätt vara inblandad, så tror jag att kulturkrocken var monumental. Flera hundra års tradition av skogsförvaltning krockade med industripolitik där sysselsättning gick före lönsamhet.

Syftet med Ncb hade varit att skapa avsättning för skogsägarnas virke i Norrland. Eftersom det fattades pengar till att bygga nya industrier, så köptes gamla för en billig peng och med det följde problem med lönsamheten och då särskilt i sämre konjunkturer.

För att leda detta framtidshopp rekryterades Lennart Ahlgren, framgångsrik VD för Korsnäs. Man glömde bort att Lennart arbetat under en ägare som pekat med hela handen, men här fick han helt fria händer att skapa något nytt.

Visst var det väl någon enhet som såldes, t ex Vallvik, men huvudspåret var ändå expansion. Den som har bråttom får betala dyrt, och det var miljarder som slösades bort.

Det mest flagranta var när Lennart som en modern Kalle Dussin skulle lära ryssen att veta hut. Han försökte tvinga en hel stad till underkastelse genom att stänga av värmen ... befolkningen gjorde revolution och de ryska tillgångarna "såldes" för en blygsam peng, och det har aldrig redovisats hur mycket det här äventyret kostade.

En dag var måttet rågat, och Lennart fick en vacker fallskärm ... Säga vad man vill om Konungen, men han tar väl hand om uttjänta skogsdirektörer. Ståthållare och slottsfogde på Stockholms slott, bättre kan det väl inte bli ...

Nya vindar ... och AssiDomän styckades och såldes. Delarna återfinns nu helt eller delvis i Sveaskog, Billerud, Mondi och SmurfitKappa. Sågverken stannade kvar i Sveaskog, men enligt ägardirektiven skall Sveaskog inte hålla på med industriverksamhet så det gällde att sälja eller hitta en partner ... Den mellansvenska skogsägarrörelsen och LRF hade en större sågverksrörelse, och om jag inte minns fel så hade Mälarskog Industri en svag balansräkning och sviktande lönsamhet.

Resultatet blev SetraGroup, ett företag med problem ... dags att anstränga de grå cellerna.

Här kan Du se hur produktionen är lokaliserad.

Först tycker jag att vi skiljer av verksamheten i Norra Norrland. Sågverk drivs, enligt mig, bäst om de inte är alltför utspridda i geografin, och det är en fördel med stark lokal förankring.

För några år sedan hade företaget tre stora sågverk i Norra Norrland med en produktion överstigande 600 000 kubikmeter per år. Sedan skulle det omorganiseras, med råvarubrist som svepskäl, och därför köptes ett medelstort sågverk, Rolfs, mitt i högkonjunkturen. Sedan lades stora Seskarö ned, där det investerats flitigt på senare år. I år läggs lika stora Lövholmen ned, också en välinvesterad lönsam enhet.

Hur resonerar man i SetraGroups ledning? Ingen vet ... men noll koll är ett alternativ. En av dessa pojkar har en gång för mycket länge bjudit mig på whisky och gett ett allmänt oseriöst intryck ... Kommunalrådet i Piteå har skrivit följande betraktelse.

Varför inte ge Kent Torwald fallskärmen han längtar efter? Mycket billigare än den massiva kapitalförstöring han nu ägnar sig åt. Kanske är det något från barndomen som han vill kompensera ...

Sveaskog får inte äga industri och SCA är bara glada för mindre konkurrens. Det finns dock flera privata, framgångsrika och innovativa, sågverksföretag i Norra Norrland.

Rolfs Såg kan med fördel säljas tillbaka till sin gamla ägare, för en struntsumma, och Malå/Kvarnåsen skulle behöva en trygg ägare som Martinssons.

Skogsägarföreningen Mellanskog kämpar på i Mellansverige, men är hårt trängd av de stora bolagen ... Stora Enso, Korsnäs och Holmen. Prissänkningarna på timmer och massaved har startat i det här området, och det fortsätter nog ...

Huvuddelen av SetraGroups verksamhet är också lokaliserad till Mellansverige ...

Var hittar man en aktör som dels har pengar, dels har kompetens att driva sågverk och dessutom kan ge de stora bolagen en match på virkesmarknaden?

Rätt svar är naturligtvis Södra ... Dags att börja förhandla om en storfusion inom skogsägarrörelsen.

"Vad som inte är, kan bli" säger Madam Flood.

Inga kommentarer: