tisdag 28 april 2009

Så bra ...

Nytänkande kan vara bra ... och så här kan man göra det extra skojigt för kidsen.

Boise Inc lägger den ena tidningspappersmaskinen i malpåse, och det är naturligtvis mer ekonomiskt att köra en maskin för fullt istället för två på halvfart. AbitibiBowater sålde förut tidningspapperet från DeRidder, mot rejäl provision får vi förmoda, men nu säljer man på egen hand och då är det naturligt att volymerna blir lägre i början. Intressant är att man funderar på att bygga om maskinen till förpackningspapper av någon sort, kanske liner med låg ytvikt som är ett tillväxtområde.

Som ni alla vet är Billerud min personliga favorit. Bolaget fick mycket stryk under fjärde kvartalet, men under det avgjort besvärliga första kvartalet 2009 gick det betydligt bättre.

Utan att gå in på detaljer, så påverkade "valutasäkringarna" kraftigt negativt och avsalumassan har mot alla odds utvecklats bättre än under fjärde kvartalet 2009. Positivt är också att lån har förhandlats om och fått längre löptid och snällare villkor, men billigt blev det inte.

Papper och kartong uppvisar imponerande marginaler ...

Mer detaljer i webcasten.

SCA återhämtar sig också rejält jämfört med fjärde kvartalet 2008. Förpackningsrörelsen är den stora utmaningen och här kommer ett nytt omstruktureringsprogram, nedläggningar och uppsägningar men också långsiktiga investeringar.

Även SCA har en webcast, och här en länk till SvD för några extra besökare. Länk till DN här.

Commenting on the analytical crowd ...

En analytiker var befriande uppriktig ... det här hade vi ingen aning om. Resten ställde övervägande "not so clever questions", det handlar tydligen om att visa upp sig för kompisarna. Dressing badly and no looks ... kan verkligen vem som helst bli "analytiker". Pensers grabb var med via mail ... kanske bäst så.

Jag skulle gärna vilja veta ... Varför har den stora testlinermaskinen i New Hythe så dålig konkurrenskraft? Varför såldes den inte tillsammans med den brittiska wellpappsrörelsen?

SAICA projekterar nu en ny testlinermaskin i Manchester. D S Smith köpte M-Real's finpappersmaskin, som byggts om och nu producerar testliner med låg ytvikt.

Inga kommentarer: