onsdag 29 april 2009

Fortfarande nere i träsket ...

"I begynnelsen var kärret, gräftan och Jussi." Så inleder Väinö Linna sin klassiska roman Högt bland Saarijärvis moar. Läs den gärna, och vår nuvarande kris verkar mycket behaglig.

UPM-Kymmene's rapport för årets första kvartal är ingen munter läsning ... vad pappersdivisionen lyckades åstadkomma försvann i massaindustrins svarta hål. Plywood som är en finsk klassiker går också mycket dåligt.

Att vara aktieägare i UPM_Kymmene är en prövning ...

Kanske finns det något uppmuntrande i presentationen.

Likaledes finska Myllykoski har det lite lättare ... men än är det långt till vettig lönsamhet. Kanske är det dags för en vårstädning bland de sämre pappersmaskinerna, som Utzenstorf och Albbruck, för en bättre driftsekonomi. Andelen i Sunila såldes härom veckan ...

Ett alternativ är att satsa på kassaflödet istället och ser tiden an.

Ahlstom Corporation som tillverkar en mängd olika specialpapper går också dåligt, om än inte lika illa som under fjärde kvartalet 2008. Den vanliga medicinen ordineras ... fokus på kassaflödet och ett besparingsprogram på 50 MEUR.

Hela den finska skogsindustrin är alltså nere för räkning.

Fast visst har även Sverige problem ...

Ansökan om rekonstruktion för Rörvik Timber ... inte oväntat med tanke på de stora förlusterna och den svaga balansräkningen. Surt för alla leverantörer som kanske bara får 25%, men arbetarna får i alla fall ut lönerna ytterligare en tid ... många flaskor whisky blir det väl under kvällen.

Vi får se om Rolf Ekedahl kan hitta på något konstruktivt, han är ju ändå en lärjunge till Ulf af Trolle. Det finns tecken på en ljusare trävarukonjunktur ... men det måste väl ändå bli exit för Johan Hansen, för man kan ju inte skylla alla problem på konjunkturen. Vasatornet ... kan det vara en joker i leken?

Brittiska D S Smith rapporterar om en utmanande verklighet för brittisk wellpapp ... men idag meddelas att SAICA skjuter upp byggandet av nya maskinen i Manchester. Mondi har tidigare flaggat för en ny linermaskin i Polen ... kanske skjuts den också på framtiden.

Inga kommentarer: