måndag 3 augusti 2009

Vem bryr sig?

En fullt berättigad fråga. Är det verkligen någon som är intresserad av tidnings- och magasinspapper i ett större sammanhang? För att nu inte tala om svartlut och den nordamerikanska skogsindustrin ... down the drain anyway.

Nåja ... Catalyst Paper tillverkar just tidnings- och magasinspapper, framför allt i västra Kanada. Fallande efterfrågan på alla kvaliteter är besvärande och med tillverkning i Kanada och försäljning i USA så får valutaförändringar en avgörande betydelse. Norske Skog var storägare i det här bolaget tills för några år sedan då dom sålde ut för ungefär 3 CAD/aktie, och det var en bra affär om vi jämför med dagens kurs. Rapporten för andra kvartalet är kanske inte så illa med tanke på omständigheterna, en tredjedel av kapaciteten är avställd, men bara den som gillar hög risk överväger en investering. I så fall hittar man webcast och presentation här.

En möjlig ljusglimt är att den mindre tillverkaren av SC magasinspapper St Marys Paper åter kör alla tre maskiner, efter att ha kört bara en under flera månader. Tyder på en något bättre marknad, i alla fall tillfälligt.

Från England rapporteras att den här pappersmaskinen startar upp redan i augusti. Vår svenska tabloid uppger idag felaktiga kapacitetssiffror för Palm Paper ... men om rätt skall vara rätt så har Eltman en kapacitet på 520 000 ton/år av tidningspapper på två maskiner och i Aalen står en gammal maskin med kapaciteten 80 000 ton/år. Tillkommer nya King's Lynn 400 000 ton/år ... men det skulle inte förvåna om den gamla maskinen stängs i nära framtid.

Myllykoski ... trähaltigt tryckpapper i många kvaliteter, med större delen av tillverkningen förlagd till Tyskland.

Inga kommentarer: