fredag 28 augusti 2009

Brödrafolkens väl

Just som jag satt mig tillrätta för att meditera tillsammans med Vilhelm Moberg ... så drabbades jag av den här analysen från vanligtvis konservativa tidskriften Affärsvärlden.

Naturligtvis har skribenten rätt, vilket bekräftar bilden av det nya statsbärande partiet som verkar under devisen "Upp flyga orden, blott tanken står stilla".

Cornucopia verkar ha en liknande uppfattning om tillståndet i fäderneslandet.


Södra har insett vart vindarna blåser, och inleder ett samarbete med norska Statkraft. Det här är ett framtidsprojekt där det norska kapitalet investerar stort på vindkraft, samtidigt som Södra och dess medlemmar kan få bra betalt för vindkraftslägen. Spillvärme från Värö bruk föreslås värma Kungsbackas frusna invånare och dessutom tryggas avsättningen för biobränslen i västra Sverige.

På en alptopp i Schweiz har Perlen Papier ett pappersbruk med inriktning på tidnings- och magasinspapper. Marginalerna förbättrades med 50% under det första halvåret och det var väl duktigt. Den höga klara luften ger framtidstro, och snart står den nya tidningspappersmaskinen färdig. Perlen är ett konglomerat, så investerare får en del annat med på köpet.

Den som vill investera i något som följer massapriset kan välja potugisiska Altri. Lagom till den kraftiga prisökningen under våren och sommaren ökar man kapaciteten med 50%, vilket bör förbättra lönsamheten rejält. Första kvartalets rapport var en mindre besvikelse, men då ingår produktionsstopp vid flera enheter. Dessutom var massapriset rock-bottom low under en stor del av perioden.

Produktionskostnaderna i ett EU-land blir naturligtvis något högre är i Brasilien, men det uppvägs kanske av lägre valuta/land-risk. Bolaget är duktigt belånat, och har dessutom fått investeringspengar från EU, så den finansiella hävstången skall inte underskattas.


Inga kommentarer: