lördag 1 augusti 2009

Happy ending

När en skogsindustri läggs ner blir det oftast skrothandlarna som tar över. Förr i tiden gick det att sälja begagnade pappersmaskiner till utvecklingsländer, men i Kina och mer utvecklade utvecklingsländer bygger man i regel nytt idag. Kvar bland spekulanterna finns de mindre utvecklade utvecklingsländerna som har dålig betalningsförmåga. Så var till exempel pappersmaskinen från nedlagda Papeterie de Lancey aktuell för Egypten i våras. De långt bättre finska maskinerna skrotas mer principiellt, för att minska kapaciteten globalt.

Ibland händer det att ett pappersbruk överlever mot alla odds, som i St Francisville i Louisiana. Här är det riskkapitalet som köpt rock bottom low och rustat upp för start, och kalkylen förutsätter stora statliga/federala stöd ... svartlutspengar hjälper också till. Låg bemanning och nästan bara rörliga kostnader gör att det hela kan fungera.

Kapstone Paper är ett annat bolag som kasserar in mycket svartlutspengar ... 50 MUSD i kvartalet som används till att amortera skulderna. Kraft- och förpackningspapper har inte haft marknaden med sig, men nu är alla maskinerna igång igen.


Inga kommentarer: