lördag 29 augusti 2009

Monstervarning

Lite uppmärksamhet är alltid positivt ... och det är extra uppmuntrande om det kommer från en inspiratör. Under snart ett år har jag skrivit mycket strunt ... och en del felaktigheter ... men kanske också några korn av sanning. Ämnet är smalt, men det händer något nästan varje dag.

Under veckan som gått har den stora tidningspappersmaskinen i King's Lynn startat, så nu blir det hårdare konkurrens på den brittiska marknaden som varit lite av ett norskt territorium. De gamla norska pappersmaskinerna på Skogn får tuff konkurrens. En 40 år gammal pappersmaskin kan omöjligen, trots uppgraderingar, vara lika kostnadseffektiv.

Palm Paper har bearbetat den brittiska marknaden i många år, så man har säkert avsättningen mer eller mindre garanterad. Full produktion blir det inte från början, det tar kanske ett halvår att finjustera maskinen och hitta eventuella småfel. Många skruvar är det ...

Portucel Soporcel har också startat upp en ny pappersmaskin, som skall producera kontorspapper på ett sätt man inte tidigare skådat. Det verkar mycket rationellt och genomarbetat, och antagligen förlorar M-real ytterligare marknadsandelar.

Nu finns det förstås även svenska monster ...

Inga kommentarer: