tisdag 25 augusti 2009

Måttlig ökning

"Marknadspriset" för massa ökar även den här veckan, måttliga 1% eller så i både USD och EUR. Eftersom listpriset från 1 september är 730 USD/ton hos de större producenterna så är det åter dags att kritiskt granska FOEX. Terminerna i Chicago ligger också under listpriset.

Det är helt naturligt att massafabriker som varit stängda en längre tid, nu öppnar igen. Frågan är om detta hejdar de senaste månadernas snabba prisuppgång.

Prishöjning på säckpapper annonseras av Mondi, vilket betyder att den marknaden börjar återhämta sig. Övriga tillverkare följer antagligen efter.

Naturligtvis påverkar det här också Billerud, som idag tillkännager villkoren för nyemissionen. Teckna en ny aktie för varje gammal aktie och betala 19 konor styck. Aktien stiger marginellt ... studera prospektet noga innan Du tecknar.

Impregnerat trä blir alltmer populärt, och alla större sågverksföretag planerar för expansion. Idag är det Boo Forssjö som planerar en mindre anläggning. Långt större planer har Bergs Timber, och Södra är en god bit på väg. Även vingskjutna Rörvik Timber hade planer.

Inga kommentarer: