fredag 12 juni 2009

Små skritt

Krispaketet från Norske Skog blev ganska beskedligt ... även om neddragning i Hönefoss är en känslig historia. Follum får kansker ett år på nåder, och en ensam maskin i Holland ligger illa till när nästa paket skall förhandlas. Något förvånande är att magasinspapper slipper undan den här gången, men små skritt är kanske ledstjärnan.

Rörvik Timber har en fortsatt stark utveckling på börsen, och mer än 1% har omsatts vid lunchtid. Förutsatt lyckad rekonstruktion finns det naturligtvis potential till en fördubblad kurs ... men vi är inte där än.

Kanadensiska massatillverkare drabbas hårt av en svagare USD, och nu höjs priserna på långfibrig massa till 680 USD/ton i Europa. Det här är 50USD/ton högre än Södras listpris, så ytterligare prishöjningar från nordiska tillverkare är att vänta.

En höjning av den här storleksordningen bör öka Rottneros resultat med 100+ MSEK, eller ungefär 50 öre per aktie, så det är kanske dags för ett spekulationrally som kommer lägligt inför nyemissionen.

När nu Ryssland bestämt sig för att favorisera Finsk skogsindustri så dyker en hädisk tanke upp. Kanske är det snart dags att återstarta Metsä Botnias stora Kaskö-fabrik som ju förädlade rysk björkmassaved ... eller varför inte ett samarbetsbolag. Sunila ligger för tillfället i malpåse. Kanske kommer marschordern innan semestern.

Inga kommentarer: