tisdag 9 juni 2009

Se hur det ljusnar!

Den här gången är det Sydved som står för överdrifterna ...

"En kraftigt ökad efterfrågan på massaved till sommaren" utlovas ... och i en marknadsekonomi borde väl virkespriserna gå upp. Rätta mig gärna när jag har fel ...

Massapriserna drog sig uppåt i förra veckan, 12 USD/ton, och strax är det någon som ropar kraftig ökning. Tendensen är i alla fall positiv, och Södra startar nu upp sina norska massabruk. Och kineserna köper fortsatt stora volymer.

När det gäller wellpapp och förpackningar ser det inte lika ljust ut, vilket Jan Johansson, SCA, vittnade om igår. Stora konkurrenten Smurfit Kappa tar höjd för det här och gör en refinansiering. Det handlar om något förlängda löptider på lånen, och framförallt generösare lånevillkor, covenanter. Verkar logiskt ... om industriproduktionen antas vara fortsatt låg under flera år, så betyder det mindre förpackningar. Konsumentnära förpackningar har bättre utsikter.

Rörvik Timber presenterar information om rekonstruktionen ... och om inget oförutsett inträffar så blir det nyemission i augusti. Räcker 200 MSEK? Vem sitter till slut med Svarte Petter?

Visst är det ett spännande drama ...

Inga kommentarer: