tisdag 23 juni 2009

Bäska droppar

Idag har Rörvik Timber haft bolagsstämma, men vi får vänta till i morgon på VD's anförande och eventuell information om rekonstruktionen. Klart är i alla fall att aktiekapitalet sätts ner med 110 MSEK utan att några aktier dras in, en ren bokföringstransaktion.

Imorgon är det förhandling i Helsingborgs Tingsrätt, Swedbank har ju begärt Ittur AB i konkurs, och tabloiden skrev i morse en artikel om detta.

Rörvik Timber's huvudägare heter Ittur Industrier AB, ett dotterbolag till Ittur AB, som bara indirekt berörs av morgondagens förhandling. Någon mindre verksamhet finns det kanske i Ittur Industrier men huvudnumret är ändå kontrollposten i Rörvik Timber, som är duktigt belånad. Vän av ordning anmärker att Ittur Industrier fick en AAA-rating för ett är sedan ... men då var antagligen kontrollposten inte belånad.

Den stackars finansiären har inte många alternativ. Utan rekonstruktion har panten inget värde, så förmodligen är detta kreditinstitut tvingat att garantera nyemissionen. Att ta panten är ett dåligt alternativ, för vem vill realisera en förlust av den här storleksordningen och samtidigt konsolidera råttboet Rörvik Timber. Mycket talar alltså för att Ittur Industrier överlever, med eller utan familjen Johan Hansen.

Ett annat råttbo är Norske Skog, som just lånat upp ett mindre belopp på fem år till räntan 15,5%. Visserligen är kursen nedpressad, men den kan faktiskt sjunka ytterligare några kronor.


Inga kommentarer: