måndag 29 juni 2009

Men hallå ...

Kursen på Bergs Timber fortsätter att falla ... trots att trävarukonjunkturen vänt och att bolaget antagligen är vinstgivande just nu.

"Bolaget är starkt exportberoende och gynnas av svag krona", säger en analytiker. Han verkar glömma att Bergs normalt säljer mer än 50% av produktionen till Storbritannien, som är den sämsta marknaden man kan tänka sig, och att pundet också är svagt.

Kassaflödet är positivt trots att man investerat i både sågverk och skogsmark, och dessutom byggt lager inför prisuppgången istället för att tänka kortsiktigt. Duktigt tycker jag.


Konkurrenten Södra vädjar idag om ökade virkesleveranser, främst timmer men allt verkar gångbart i dagens läge och till dagens priser, men så skall man ju även försörja Rörvik Timber med råvara. Vinterns tvärstopp med lageravveckling och sänkta virkespriser slår nu tillbaka på skogsindustrin. De prissänkningar på massaved som en del industriföreträdare kallat "nödvändiga", verkar nu bli just önskedrömmar.


1 kommentar:

Anonym sa...

Så jättesvagt är väl ändå inte pundet... 12,80 mot SEK nu och århögsta (över 1,66) mot USD. Bergs Timber kan nog vara ett bra köp!