tisdag 30 juni 2009

Massa ...

"Marknadspriset" på långfibrig massa fortsätter att öka i en beskedlig takt, 1% eller så från förra veckan. Vän av ordning påpekar att Södra och Metsä Botnia har listpriset 660 USD/ton från och med i morgon, och det verkar som om det accepteras av kunderna.

För ett år sedan var priset ungefär 900 USD/ton, och dollarkursen var ungefär 6 kronor. Nu när dollarkursen är ungefär 8 kronor, så blir priset i SEK räknat ungefär det samma. Kommentera gärna om jag räknat fel, jag är inget absolut sanningsvittne.

Södra utpekas som blivande partner till ett massabruk i Australien, men det gör också ett kinesiskt/japanskt konsortium. Den som lever får se ...

Kanadensiska massaföretag kämpar med en oförmånlig dollarkurs, och trygga fonden SFK Pulp har brutit mot konvenanterna ... tryggheten var alltså bara en fantasi.

I miljard CAD i statliga pengar för energieffektivisering skall hjälpa företagen att övervintra, men det hjälper inte i det korta perspektivet.

Svenska massabruk har investerat kraftfullt i just energieffektivisering de senaste fem åren, i Kanada är kanske det mesta ogjort.

För övrigt har jag fuskat som relationskonsult idag ... hovslagarn har en dejt och han var angelägen om framgång. "Var lite hjälplös", var mitt råd ... maten behöver inte vara perfekt. Rätt eller fel?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, du har väl lite rätt i PIX-priset och USDSEK. Saken var ju den att när krisen slog till så tappade kronan mycket på kort tid och relativt sett så stod ju PIX-indexet ganska så still innan det började falla kraftigt. I Juli förra året stod PIX uttryckt i SEK på ca 5400 kr/ton för att sedan stiga mycket krafigt upp till toppnoteringen i sista veckan i oktober då vi hade en notering på ca 6550 kr/ton (pga av att kronan tappade så mycket i värde..). Därefter föll indexen som en sten föra att i slutet av maj i år noteras till 4364 kr/ton. Med dagen notering av PIX och USDSEK ligger vi runt 4750 kr/ton vilket är ca 650 kr lägre än för ett år sen.

ylven sa...

Relationskonsulten har helt rätt, en tjej gillar när en kille har självförtroende nog att inte vara perfekt. Att se svag ut är i själva verket ett sätt att vara stark!