måndag 22 juni 2009

I sommartid

Jag hoppas att alla läsare plockade sina sju sorters blommor på fredagskvällen, för att sedan med framgång klara av de följande fruktbarhetsriterna ...

Inför semestertiden skall vi inte förakta en god bok, men mitt råd är att inte läsa något av Graham, Fisher eller Buffet. Deras teorier fungerade inte i en extrem marknad. Läs hellre något sedelärande av Fritiof Nilsson eller varför inte Frank Heller.

När det gäller skogskonjunkturen kan vi förvänta oss en fortsatt stabilisering, fast från låga nivåer. Konkurrenskraften är fortsatt god, beroende på gynnsam växelkurs och låga virkespriser. Sänkta priser på timmer och massaved är antagligen inte aktuellt, snarare då premier inför höstens avverkningar. I Finland är virkesbristen mycket besvärande, och det är väl en tidsfråga innan virkesimporten från Ryssland kommer igång.

Mjukpapper och konsumentnära förpackningar är säkra kort, om det nu finns något sådant, och jag noterar att kursen för lilla Orchids Paper har ökat med 30% på några veckor i SEK räknat. Billerud har å andra sidan förlorat 25% under samma tid. Osäkerheten är stor, och företag som Rörvik Timber och Rottneros bör undvikas. M-real är dock ett alternativ för den som inte har tillfälle att besöka casinot i Monte Carlo.

Inga kommentarer: