torsdag 4 juni 2009

Crossover

Enligt obekräftade uppgifter är Södra intresserade av det här projektet, som dragit på sig mycket kritik från miljöaktivister. Nåja ... en svala gör ju ingen sommar.

Tasmanien är visserligen ett trevligt ställe, men råvaran är inte low-cost och en fullstor massafabik kostar svindlande 2,2 MAUD vilket är ungefär 13+ miljarder kronor.

Södra har haft planer förut. Lettland var länge hett ... och det fanns också planer på att köpa dåvarande Norske Skog Canada's massafbriker, vilka nu alla är nedlagda.

Som konspirationsteoretiker tror jag mer på att Södra kan vara den "industriella investerare" som skall rädda Rottneros. Om vi nu går mot en stor skogsägarfusion, som jag tidigare fantiserat om, så är det intressant att ha kvar industrier i Mellansverige som efterfrågar 1-1,5 miljoner kubikmeter massaved och flis.

Om en styckning av Setra Group är aktuell, ytterligare en fantasi, så är det av intresse att Leif Brodén sitter i Korsnäs styrelse.

Södra var intresserat av Rottneros sydafrikanska projekt i ett tidigare skede, och sedan talar siffrorna sitt tydliga språk. Hälften av ett rekonstruerat Rottneros kostar 250 MSEK, vilket är ungefär en tiondel av vad en ny massafabrik kostar per ton. Eller räknade jag fel här med alla nollor?

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror snarare på en sydafrikanskt koppling/räddning för Råttan