måndag 4 maj 2009

Störst, bäst och ...

Tillbaka i gamla hjulspår, och ett fåtal besökare antar jag ... vi startar med några "feel-good" historier.

ABB tillverkar specialisolering av oblekt pappersmassa i Figeholm, och med den senaste investeringen är dom störst och bäst på det dom gör. Well done.

Mycket bra går också för SCA Ortviken, som producerar tidningspapper och magasinspapper på fyra maskiner. Se där vad gammal hederlig basindustri kan prestera mitt i krisen ...

Maskinerna går för fullt, det ger bra produktionsekonomi, och en flytande krona har inte skadat. Intressant är att dom fick nya kunder när Vargön stängde.

Kommer Holmen att redovisa liknande resultat?

Stora Enso och andra drakar har problem med produktionen av finpapper, men i Portugal går det riktigt bra trots euro. Soporcel Portucel startar snart den nya stora pappersmaskinen, och det blir förstås en utmaning.


AbitibiBowater har ju slagit vantarna i bordet ... och här kan man ladda ner rapporten för 2008. Massiva nedskrivningar och 2.2 miljarder dollar i förlust, och inga pengar för att lägga ner ännu fler pappersmaskiner.

En av de mindre tillverkarna av magasinspapper i Kanada har också problem.

Boise Inc rusar på börsen igen ... +500% på två månader är inte illa för ett högbelånat bolag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men besökarna kanske är mer trogna än du tror...Bättre en fågel i handen än tio i skogen!

Anonym sa...

Ang Boise så tål det väl att påpekas att trots denna fantastiska uppgång (i procent) så ligger de fortfarande ca 63% under stängningskursen för ett år sen...