tisdag 19 maj 2009

Business as usual

Massapriserna fortsätter att stabiliseras i dollar räknat, och det är vackert så, men en starkare krona verkar åt motsatt håll. Sänkta priser på massaved och bra produktionsekonomi när massafabrikerna kan producera för fullt utan störningar ger förutsättningar för lönsamhet i bättre enheter.

Grycksbo Paper blir kvar hos riskkapitalet ännu en tid ... men huvudspåret är väl ändå att affären med Arctic Paper bara blir uppskjuten några kvartal.

Stora Enso lånar 750 MEUR på fem år ... men 12,25% är inte billigt. Vanliga villaköpare betalar idag inte mycket mer än 3%, så det handlar om en betydande risk.

Riskerna i Uruguay anses begränsade och tillväxtmöjligheterna är goda. Kanske är det en framtidsaffär när Stora Enso och Arauco tillsammans köper milsvida skogar och grunden till en massafabrik. Kanske är det också en bra affär för säljaren ENCE, som nu kan utveckla de spanska massafabrikerna med mindre risk.

Det är inte första gången som Stora Enso och Arauco försöker sig på ett samarbete. För tio år sedan eller så gällde det den här massafabriken, men den gången fick Arauco till slut bygga på egen hand.

Inga kommentarer: