torsdag 14 maj 2009

Aracruz ser ljuset i tunneln

Idag kom Aracruz med sin 1Q 2009 rapport ... 50 röda MUSD och marknaden gäspade stort, big deal. Bolaget ser i alla fall tecken till återhämtning av massamarknaden, och i mars började kineserna handla på allvar om än till mycket låga priser. Europa har varit en bättre marknad prismässigt, så större volymer än vanligt har gått den vägen nu när pappersbruken behöver fylla på lagren.

Aracruz har låga rörliga kostnader, 205 USD/ton, och delägda Veracel har ytterligare 10-15% lägre rörliga kostnader. Konkurrenterna har ofta betydligt högre kostnader, en fjärdedel av dagens världsproduktion av kortfibrig massa har rörliga kostnader som är högre än 500 USD/ton.

Kanske är Aracruz en vinnare i den långsiktiga konkurrensen, men det är oklart hur höstens valutaförluster på två miljarder dollar kommer att påverka. Klart är att alla expansionsplaner skjuts på framtiden ... bolaget behöver återhämta sig finansiellt, marknaden behöver återhämta sig med bättre priser som följd och sedan har vi samordningen med huvudägaren. Votorantim har nu nästan alla stamaktier, med rösträtt, som är ungefär halva antalet aktier. Vi vanliga spekulanter kan handla med preferensaktier, eller ADR's som är tio aktier, som inte har rösträtt men väl del i bolagets resultat.

Egentligen skall man se det här bolaget på plats ... en mäktig upplevelse. Ett plus i kanten är att Billerud i begynnelsen bidrog med en hel del kunnande, och man var också delägare. Erfarenheter från Portugal, där värmlänningarna byggt CELBI, utvecklades vidare och förfinades.


Från Sverige rapporteras att några lokala "investerare" vill rädda den minsta av de nedlagda pappersmaskinerna i Håfreström. Ett problem är dock att Arctic Paper inte vill samarbeta ... kanske har dom letat referenser på internet, eller också är maskinerna mer eller mindre tingade av något mer östligt beläget pappersbruk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inte lätt att veta vilket namn som är bäst att heta i dessa tider: Wasp, Hansen, Berg eller kanske Brodin;)