söndag 3 maj 2009

Äntligen ...

Nu har jag raderat bort mina sämsta inlägg ... så det här blir nummer 150.

Det måste firas med något väsentligt.

Centerpartiet har äntligen kommit med ett vettigt förslag ... tack för det. Såå skönt att det fortfarande finns tänkande människor i det partiet, och som uppenbarligen har ett socialt engagemang. En praktiker som byggt sitt eget hus ...

Avdragsrätten för pensionssparande är faktiskt mycket begränsad. Lågavlönade kvinnor och hela samhället skulle antagligen få det bättre med en ökad konsumtion.

Ännu bättre skulle förslaget bli om alla fick möjlighet att skatta av sin pensionsförsäkring med förmånlig skattesats ... alltså gå från obeskattade pengar till beskattade om någon förstår hur jag menar. Om skattesatsen sätts till 15% för de fattiga och 30% för de rika, så skulle staten få många sköna miljarder.

Att bundet pensionssparade har nackdelar har vi alla sett de senaste två åren ...

Jag tycker att Jörgen Johansson har ett mycket elegant förslag i all enkelhet, som skulle stimulera "tillväxten" flera gånger om utan att det kostar statskassan särskilt mycket. Kanske allt för enkelt när finansministern följer manualen ...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så du tror att de som sparar 1000 kr i månaden skulle spendera dessa istället om de inte fick pensionsspara? Självklart skulle de spara dessa på annat sätt istället. Det skulle alltså inte leda till någon ökad konsumtion alls. De som pensionssparar sparar för de vill spara och hade sparat dessa pengar oavsett om det är skatteavdrag eller ej.

Anonym sa...

Så enbart för att något missgynnar kvinnor (om man nu tror på det först) så ska det avskaffas för alla ?

Ett minst sagt märkligt sett att se på saker.

akra sa...

Inskränkt! Det går bara ut på att öka skattebördan. Pensionsspara måste vara bra för både individen och samhället! Varför slösa bort pengarna nu, när man som pensionär får mycket mindre att leva för och dessutom inget jobbavdrag. Verkar snarare som det skulle bli en belastning för samhället med socialbidrag och bostadsbidrag som blir aktuellt. Vad kostar detta? Vad kostar alternativa sparformer? Skatt på räntor och pengarna frestande nära att förbrukas! Gör hellre det förmånligare att pensionsspara och vi får tillgång till mer kapital till investeringar i företag. Detta främjar utveckling på ett mycket bättre sätt samtidigt som individen tar ett större ansvar för sin framtid.

akra sa...

Ett PS
Har vi olika skatteregler för män och kvinnor???

DS

Anonym sa...

Öka avdragsrätten i stället!
Särskilt kvinnor med deltidsarbete och hemarbete, när barnen är små, kan skåda resultatet i det "oranga kuvertet"! Dessa låginkomsttagare kommer annars att belasta framtida sociala kostnader. Vilket en egen pensionsförsäkring undviker och dessutom ger en större självständighet, i stället för att vara i händerna på "politrukerna" jämt och ständigt! "Det är självklart irriterande när medborgarna tar egna initiativ över sitt liv och dessutom undandrar sig beskattning vilket, jag som politiker, bättre behöver för att kontrollera medborgarna"!!!!
"Usch och fy" för egna initiativ i Sverige!!!!