torsdag 7 maj 2009

Motvalls

Holmen hyllas av herrar analytiker för det goda kvartalsresultatet. Alltså i relation till vad samma herrar fantiserat ihop på sina excel-ark. Jämfört med Ortviken presterar Holmen paper högst medelmåttigt. En bra illustration av dyrbara produktionsstopp.

En rejäl bit sämre är Norske skog, och här hittar Du deras presentation. Ytterligare nedläggningar är att vänta när kapacitetsutnyttjandet är så här lågt.

Verso Paper gör också en rejäl rörelseförlust. Något annat är inte att vänta när efterfrågan på bestruket magasinspapper och bestruket finpapper rasar med 30-40%. Här hittar Du webcast och senaste presentation. Men det finns en silver lining, svartluten kompenserar mer än väl och de hela slutar på plus.

Stora spanska wellpapptillverkaren SAICA lägger ner en testlinermaskin i Venizel Frankrike. Små enheter har ingen chans när spotpriserna ligger under tillverkningskostnaderna. Hoppas dom inte hunnit investera pengarna från EIB.

En annan fransk tillverkare är Otor, som inte heller går så bra ... in french only I'm afraid ... those frogs ... Det här företaget var SCA nära att köpa för tio eller femton år sedan, och det var kanske bäst att det hela rann ut i sanden. De små testlinermaskinerna har nog svårt att hävda sig, men en helintegrerad tillverkare kan kanske ta igen något på gungorna.


Tacka vet jag gamla hederliga Sveaskog som under Göran Persson nysatsar på energiområdet. det kanske blir skogen som producerar framtidens drivmedel.

Inga kommentarer: