tisdag 3 februari 2009

Så fel man kan ha ...

Anders och Mats har idag spelat amatörteater för pressen ... ett litet stycke som skrivits i Bryssel, och som nu sattes upp, eller implementerades om Du så vill, i Sverige. Vad blir det härnäst? Kanske en klassiker eller kanske till och med Brecht?

För att ge soppan en populistisk twist, så fokuserades på Annikas resultatbaserade ersättning ... men den torde vara det minsta problemet i dagens läge. Ett "rättvist" system hade haft ett tvingande regelverk som balanserat Svenska Folkets åtagande som emissionsgarant, men för marknadsliberaler är det frihet för bankerna som gäller.

Kanske blir kreditförluster i Baltikum och förluster på finansieringen av"riskkapitalet" nu lättare att hantera, Svenska Folket ställer ju alltid upp, men småföretag kommer att ha lika svårt att låna även i fortsättningen.

Den positiva syn jag haft när det gäller prisutvecklingen på skogsprodukter har inte varit förankrad i verkligheten ... en mer realistisk syn är att priserna möjligen stabiliseras under det närmaste halvåret. Priset på massa, NBSK, har fortsatt att sjunka ett par procent i USD men är fortsatt ganska stabil runt 5000 SEK/ton.

Vi har nu kommit till ett läge där massiva neddragningar av produktionskapacitet kommer som en reaktion på lägre priser. Kanadensiska Tembec är ett exempel där de flesta enheter stänger ner, i ett första läge under en månad eller två ... Svenska Setra Group tar också fram yxan och lägger ner sågverk i Färila och Lövholmen ... på ett år har kapaciteten minskat med en fjärdedel. Bokslutsrapporten är också mycket svag.

Rottneros svaga finanser leder nu till nya förhandlingar med bankerna. Även här hade jag alltså fel ... ligger kanske en rekonstruktion i korten? Tyvärr vet vi inte så mycket om huvudägaren.

En flytande krona är trots allt bättre än Euro, säger Nils Lundgren och hans vänner.

Inga kommentarer: