lördag 7 februari 2009

Med en klackspark ...

Jag har varit på en framtidskonferens för det lokala näringslivet ... tandläkaren, vindkraftsentreprenören och rörmokaren ... ja det var en brokig skara som minglade. Det var revisorerna som bjöd på smörgås och kaffe, men tyvärr var vi flera som redan dragit åt svångremmen så det blev en hel del över.

Underhållningen var mycket uppskattad, även om vi saknade trollkarlen som uppträdde förra året ...

En affärsjurist från välrenommerade Vinge, specialiserad på inkråmsaffärer, berättade hur vi inte skulle göra med våra lågt värderade fastigheter och avskrivna inventarier ... faktum är att nästan alla som gjort en översmart affär nu ligger i skatteprocess med allt vad det innebär. Inte ens placeringar i skatteparadis är längre säkra ... sedan 2001 registreras alla penningströmmar, och med tio års preskriptionstid vet man aldrig när fällan slår igen.

Bankmannen från Danske Bank var också uppskattad, och med anledning av bankens usla rapport höll han en inledande betraktelse över den Europeiska Unionen och den gemensamma valutan. Tro det eller ej ... men han menade på fullt allvar att euron är det enda som håller samman unionen nu när alla ledare har blivit nationalister. Tyvärr har euron också skapat allvarliga obalanser ... och eftersom banken verkar under tuff konkurrens så är det bara att fortsätta utlåningen och be en bön om ett mirakel ... fast nu blev det rejäla kreditförluster istället. Den svenska banken går riktigt bra, bottom-line som han sa ... men redan börjar kreditförlusterna märkas.

Hur bör man då placera sina pengar när bankens inlåningsränta närmar sig noll? Tydligen är det krav på högre avkastning som sparkar igång börsen igen ... fast vi är inte där riktigt ännu. De stora svenska verkstadsbolagen, dom som ännu går hyfsat och lämnar utdelning, och bostadsobligationer var huvudalternativen. Fast kanske kommer vi in i en period där företagandet är det bästa sättet att tjäna pengar. Här fick han stöd av juristen med goda råd, som ändå höll sig helt inom ramarna.

Inga kommentarer: