söndag 1 februari 2009

Nu ljusnar det ...

I västra Sverige, ungefär vid Göteborgs horisont, börjar det ljusna redan före sju på morgonen ... och klockan fem på kvällen är det fortfarande skymning. Just ikväll lyser Månen och Venus ikapp ...

När det gäller de stora nordiska skogsbolagen, så klarnar det på torsdag då de alla rapporterar samtidigt. SCA har redan lämnat sin rapport.

Produktionsminskningar och omstruktureringar kommer att leda till svaga resultat, men på sikt ger det resultat. Redan rapporteras om höjda priser på tidningspapper och kanske är botten nådd när det gäller trävaror och massa.

Svaga bolag har stora problem, kreditvillkor och pessimistiska banker gör att det inte går att få nya lån. Stromsdal var först ut med konkurs ... och den intresserade kan nu köpa anläggningarna till skrotvärde. Munksjö är mycket högt belånat, men skall förhandla om kreditvillkoren så att bankerna slipper ta sitt ansvar ännu en tid. Rottneros kunde finansiera om sina lån i höstas, så där är inte läget akut.

Värre är det nog i Norge där Peterson har akut brist på likviditet ... den här artikeln är mycket belysande. Finansmännen Haglund och Paulsrud har också fingrarna i andra syltburkar ... Vafos, Hellefos, Larvik Cell, Estonian Cell och ryska skogar.

Billerud har bara 3 miljarder i nettoskuld men handlas som om yttersta dagen var nära ... att "huvudägaren" är skadskjuten förbättrar inte situationen. Kanske är det här ett köptillfälle ... en flytande krona, lägre priser på massaved och energi och kraftiga sparpaket bör vara positiva faktorer. Avgörande är dock om det finns kunder som efterfrågar bolagets produkter.

Inga kommentarer: