tisdag 17 februari 2009

Nattgammal is ...

Dagens Industri, pappersvarianten, har idag ägnat hela sidan tretton åt skogindustrins framtid i det korta/medellånga perspektivet. Finns tyvärr inte på nätet ... men det handlade om Billerud och Södra.

Billerud köpte igår ett litet företag som tillverkar bioplast ... det passar tydligen bra ihop med utvecklingsprojektet Billerud FibreForm, som är ett stort steg mot kundanpassade förpackningslösningar. Beräknas bidra till vinsten från dag ett, och för säljaren kan det också vara en bra deal i dessa tider.

Leif Brodén, Södra, ser en stabilisering på både massa och trävarumarknad, och i år får den förändrade valutasituationen fullt genomslag. Lite tidigt att säga något säkert, men han förutspår att en vändning kan bli dramatisk eftersom så mycket kapacitet lagts ner.

Leif får också visst stöd från FOEX.

Skulle gärna lagt in en ljudfil här ... men nöjer mig med att utbrista ..."Halleluja"!

Till och med Korsnäs gick med förlust under fjärde kvartalet, -138 MSEK inklusive 71 MSEK i omstruktureringskostnader. Billeruds svaga fjärde kvartal kommer nu i ett annat ljus, och Iggesund och Holmen gjorde riktigt bra resultat. Med tanke på omständigheterna.

I Skottland är det läge för en triple-dram ... International Paper lägger ner sitt pappersbruk, och 250 000 ton finpapper försvinner från marknaden varje år. It's a shame really ... ointresserad ägare, bulkprodukter och "billig" gas ... visst har det gjorts räddningsförsök, men det finns inga pengar these days ... bara rörelsekapitalet kräver 10-20 miljoner pund, nu när kunderna betalar på nittio dagar i bästa fall.

Inga kommentarer: