torsdag 26 februari 2009

För en vecka sedan var det positiva tongångar på Mondi Dynäs ... det var klart med en viktig exportorder som gällde säckpapper.

Idag kan arbetarna på Dynäs hålla sig för skratt. Mondi Group presenterar bokslutsrapporten för 2008 ... och eftersom efterfrågan på säckpapper försvagats under hösten så presenteras åtgärder. Den mindre pappersmaskinen i Dynäs, PM 5, och hela den bulgariska enheten läggs i malpåse. Det här kommer naturligtvis att påverka resultatet mycket negativt i Dynäs, oavsett den flytande kronan och allt lägre massavedspriser.

Framtiden för säckpapper var god, så sent som för något år sedan ... före kreditkrisen. På några månader har mer än 200 000 ton säckpapper tagits bort från marknaden, men effekten dröjer nog till efter sommaren. Något bör hända i Frankrike/Spanien och det vore naturligtvis bra om en stor rysk tillverkare också agerar.

Mondi äger halva Aylesford Newsprint ... och med höjda priser, 20%, på tidningspapper så återvänder lönsamheten. Tack för den upplysningen.

Wellpapprörelsen har varit ett problem för Mondi. Man har likt gamla AssiDomän köpt allt som varit till salu för att bygga storlek och i en sämre konjunktur så blir det problem med lönsamheten. Nedläggning och försäljning av sämre enheter blir nödvändigt, och det resulterar i fula nedskrivningar.

I Kanada tar Catalyst Paper time-out för både massa och tidningspapper ... och aktiekursen är rock-bottom low. Även SFK Pulp stänger ner massabruken. Kanske är det en indikation på att botten i konjunkturen närmar sig, eller att det är billigare att stå helt stilla jämfört med att producera.

NewPage har också presenterat idag ... och om jag läser rätt är det egna kapitalet i stort sett förbrukat, medan skuldberget är riktigt stort. Releasen ger inte mycket hopp om den närmaste framtiden, men man håller sig innanför covenanterna och betalar räntorna ... kanske den här presentationen förklarar en del. Det här är en riktigt stor drake på bestruket papper, och jag vill minnas att Stora Enso fortfarande äger 20%.

Inga kommentarer: