torsdag 18 mars 2010

Wait a minute ...

Leif Pagrotsky forsätter sina skriverier ... och Vattenfall gör en insats för Liberia, ett land som svenska intressen tidigare varit intresserade av ... nåja, Lamco är ju historia.

Intressantare är skogsbolaget Powerflute, som tillverkar bestruket finpapper i Tyskland och halvkemisk fluting i Finland. Det är ett engelskt bolag som är noterat i London, men som även handlas i Helsingfors, och som redovisar i EUR.

Bolaget värderas till 25 miljoner pund och vinsten före skatt 2009 var 33 MEUR. Ett fynd kan tyckas ... men det ligger bokföringstrix bakom. Dom köpte ett pappersbruk i Tyskland, dirt cheap av ett konkursbo, och värderade sedan upp de förvärvade tillgångarna till fair value. Så kan man ju också göra.

Rapporten visar att under 2009 var produktionen av bestruket finpapper ganska lönsam, men produktionen av fluting var ungefär lika olönsam i EUR räknat så sammanlagt blev det ungefär ett noll resultat. Under 2010 kan rollerna bli de omvända ... efterfrågan och priser på fluting har ökat medan marginalerna på finpapper pressas av högre massapriser.


Inga kommentarer: