måndag 8 mars 2010

Friska vårvindar ...

Med bara sex månader kvar till valet, blåser det kallt kring den styrande högeralliansen ... till och med Per Nuder blir användbar.

En väljarundersökning i helgen ger oppositionen egen majoritet ... och fokus läggs på Miljöpartiet och Maria Wetterstrand. Om väljarna får bestämma kan Maria snart flytta in i Arvsfurstens Palats, och det blir ju en väsentlig förbättring jämfört med den pajas som de senaste åren plågat Konungariket.

Vojne, vojne ... plötsligt fanns det på söndagen nya "hemliga" undersökningar ... som visar att "Alliansen" har ledningen i Fjollträsk, eftersom invånarna där fått stora skattesänkningar och subventionerade pigor, och eftersom den som vinner i Hufvudstaden också vinner totalt ... så är saken klar.

Rit-Rut Olofsson gick i spinn över de hushållsnära tjänsterna, som nu skall utvidgas till nästan vad som helst ... bara det utförs av privata aktörer och subventioneras av staten. Ett problem är att Anders Borg redan fördelat allt tillgängligt reformutrymme ... till pensionärerna.

Rit-Rut hör ju inte till de intellektuella ... men det borde väl finnas någon på departementet som kan förklara ... att tafsa på marknaden är något som socialister gör, medan högerextrema låter marknaden sköta sig själv. Så enkelt är det ...

Vän av ordning invänder att Augusto stödde både skogsindustri och vinindustri i Chile ... han trotsade faktiskt Miltons uttryckliga order och rekommendationer ... och det blev verkligen framgångsrikt.

Nåja ... man väljer ju sina förebilder. Dessutom är det antagligen skillnad på exportindustrier som baseras på landets unika förutsättningar ... jämfört med en blygsam hemtjänst som baseras på importerad arbetskraft.

Att Rut påverkat arbetsmarknaden kan verkligen diskuteras ... fast då måste man ju kunna de fyra räknesätten.


Massamarknaden är verkligen het ... och nu är läget kritiskt ... de svenska skogsägarna måste smörjas, och en höjning av massavedspriset är en första åtgärd.

För varje ton massa går det åt drygt fyra kubikmeter massaved ... så höjningen motsvarar +20 USD/ton massa. Det är inte alls utmanande att skogsägarna får en liten del av kakan.

Massaindustrin i Chile, som utgör 8% av totalen, har deklarerat force-majeure ... på obestämd framtid. Om vi nu antar att produktionsstoppen är tillfälliga, så tillkommer problem med raserade hamnar.

Hamnstrejk i Finland ... och Canfor Pulp har tvingats göra ett oplanerat underhållsstopp vid en av sina anläggningar.

Antagligen kommer nästa massaprishöjning att annonseras tidigare än normalt, kanske redan i nästa vecka, och höjningen kommer att bli större än de sedvanliga 30 USD/ton ...


Inga kommentarer: