onsdag 3 mars 2010

Fint ...

Fortfarande kommer rapporter för fjärde kvartalet ...

Kapstone Paper har produkter som liknar dom som Billerud har ... men där slutar likheten. Visserligen blev resultatet positivt, och dom har amorterat skulderna ordentligt ... men det beror på svartlutsdopning som ju upphörde vid årsskiftet. Det kommer ett nytt stödprogram för "bioenergi"i år, men hur det fungerar är ännu oklart.

Kursen har utvecklats mycket positivt det senaste året ... men jag föredrar företag med "riktiga" vinster.


Riktiga vinster redovisar finpappersproducenten Arctic Paper ... och 1 PLN är ungefär 2.50 SEK. En marginal på 10% är klart godkänt när det gäller finpapper ... men höjda massapriser är naturligtvis oroande inför framtiden. Noteringen i Warszawa är en svårighet för svenska placerare, men det var ju det polska pensionskapitalet som bolaget ville åt.

"Systerbolaget" Rottneros, bolagen har samma huvudägare, har som bekant planer på att starta massatillverkning i Sydafrika ... vilket skulle ge en ordentlig reavinst på den nedpackade/nedskrivna massafabriken i Utansjö.

Den billiga råvaran finns säkert på plats ... men finns verkligen den el som också behövs? Och till vilka priser?


Jordbävningens effekter på den chilenska skogsindustrin kan inte överblickas för närvarande ... det verkar vara tvärstopp.


Inga kommentarer: