tisdag 23 mars 2010

Trendbrott?

Förra veckans priser på kort- och långfibrig massa var inte långt ifrån mars månads listpriser ... och tittar man på futures så förväntas fortsatt höga priser året ut.

Kineserna efterfrågar fortfarande alla typer av massa ... och även den europeiska pappersindustrin börjar vakna till efter vintersömnen. Osäkerheten om jordbävningens Chile påverkar också ... i ett slag försvann lågt räknat 1 miljon ton från marknaden ... men antagligen startar de chilenska bruken under april och maj.

So far so good ...


När det gäller tidningspapper och magasinspapper har trenden de tjugo senaste åren varit att förlägga nya maskiner till stora befolkningscentra ... där råvaran, de gamla tidningarna och magasinen funnits i överskott. Färsk fiber har ansetts vara alltför dyr ...

De fiberhungriga kineserna har på bara några år ändrat spelplanen.

Holmens svenska pappersbruk inriktar sig nu på att använda billig massaved så långt det är möjligt ... och det trots "höga" svenska energipriser. Som bonus kan man utveckla papperskvaliteterna och komma bort från standard tidningspapper.

Det är i det här perspektivet vi skall se det nya sågverket i Braviken ... det gäller att planera för fiberbrist. Om nu Braviken behöver ytterligare 300 000 kubikmeter massaved/flis i Östergötland och angränsande provinser ... borde då inte virkespriserna öka i det här området ... i alla fall lite ... hygglo ...


Inga kommentarer: