torsdag 8 oktober 2009

Mera fart i timmerskogen

"Nu tar vi täten" ... skriver SCA i en pressrelease, och det handlar om höjda virkespriser i norra Sverige. Sedvanliga premier för kontrakt och åtkomlighet och ... tillkommer.

En effektiv industri med hög och uthållig betalningsförmåga är grunden. De analytiker som dömt ut den norrländska linerindustrin har inte varit förankrade i verkligheten ... verkar det som.

Bergs Timber har lämnat bokslutsrapport, för sitt brutna räkenskapsår. Och här kan Du läsa den långa rapporten. En rapport är ju historia och då särskilt om något förändrats under perioden.

Förändringens vindar har verkligen blåst genom de småländska skogarna ... och varför inte titta på det avslutande kvartalet juni-augusti 2010. Resultatet på 17 MSEK är riktigt bra och så här höga marginaler hade sågverken bara under något enstaka kvartal under superkonjunkturen. Naturligtvis finns det svarta moln vid horisonten ... som stavas starkare krona och högre råvarupriser.

Internationellt har Fibria en intressant presentation som handlar om försäljningen av massafabriken i Guaíba. En bekräftelse på min tidigare bedömning ... dom får bra betalt och det finns bättre investeringsprojekt i pipen. Affären tillför likviditet och bolaget klassas nu som "investment grade" med lägre räntekostnader som följd. Intressant är också att investeringarna skjuts på framtiden, och det ger redan nu visst stöd åt massamarknaden.

Inga kommentarer: