fredag 23 oktober 2009

Dumpster diving ...

Morgonens övningar resulterade i en oläst Dagens Industri med Weekend-bilaga ... sannolikt är det någon prenumerant som är missnöjd med "journalistiken". Magasinet gick tillbaka i bingen ... men rosa tidningspapper är jag barnsligt förtjust i, och det fanns faktiskt två artiklar att kommentera ...

Arctic Paper har ju introducerats på börsen i Warzawa, och nu har journalisterna på DI fått tag på bolagets pressrelease från 2 oktober ... ja Du läser rätt, 2 oktober, och man behöver inte kunna så mycket för att skriva av en pressrelease ... två enkla frågor till bolagets representant kompletterar artikel.

En föga inspirerade artikel om Stora Enso's niomånadersrapport gör ingen glad ... ständigt detta fokus på vad analytikerna trodde.

Rottneros kom med sin rapport på morgonen, och den får ett positivt mottagande av DI ...

Visserligen redovisas en vinst efter finansnetto för tredje kvartalet, men det beror på ett "ackord" med vissa långivare. Massatillverkningen genererade -70 MSEK för perioden ... som till viss del beror på underhållsstopp. Den här artikeln avslöjar att Vallviks bruk går med vinst, så problemen beror väl då på Rottneros bruk och den mindre lyckade satsningen på Silvipack.

Nåja ... Rottneros aktiekurs steg, och det är väl det som räknas. Anledningen var antagligen att Södra, punktligt som alltid, höjde massapriserna till 800 USD/ton för blekt långfibrig massa och 700 USD/ton för den kortfibriga massan. För Rottneros betyder prishöjningen + 80-100 MSEK räknat på hela året och allt annat lika.

Vad gäller sågverk ... så sålde och köpte Handelsbanken 200 000 aktier i Rörvik Timber ... och här kan Du läsa om nystarten för Färila sågverk.

I British Columbia rapporterar TimberWest ... och från Texas kommer Kimberly-Clark med goda nyheter.

Inga kommentarer: