onsdag 7 oktober 2009

Full fart i timmerskogen

Nu kommer besked om skogskonjunkturen nästan varje dag ...

Småländska sågverksgruppen VIDA tar ett rejält kliv framåt och höjer timmerpriserna med 100 kr/kubikmeter, toppmätt då, och därtill utgår diverse premier för kontraktsteckning och certifierad råvara. Som vanligt hör det till att antyda att bolaget inte tjänar några pengar på sin rörelse ... men boksluten talar ett annat språk.

Hur svarar konkurrenterna på det här? Fortsättning följer ...

Den senaste massaprishöjningen verkar ha gått igenom, och snart får även kineserna betala fullpris. De flesta papperskvalieter ökar också i pris ... en naturlig följd av högre råvarupriser och nedläggning av kapacitet, särskilt då returbaserad liner och fluting.

För övrigt rapporteras att goliatmusseron är det nya hoppet för Norrlands inland, långt lönsammare än timmer och massaved. Enda problemet som jag ser det är allemansrätten ... vem som helst kan ju plocka dessa dyrbarheter och skogsägaren får även i fortsättningen nöja sig med virkeslikvider. Här hittar Du en blogg som handlar om goliatmusseron ... skriven av en kille som ägnat de sista tio åren åt just denna svamp.



Inga kommentarer: