torsdag 22 oktober 2009

Mer än bara rykten

Visst kom beskedet från Domtar ... massapriset höjs från 1 november. Fibria höjer priset på kortfibrig massa ... så nu är bollen i rullning.

Så redovisade Setra Group sin niomånadersrapport ... som är en nedslående läsning. Men efter regn kommer solsken ... och från september månad är bolaget vinstgivande. Framtiden verkar ljus, och förut nedlagda Färila sågverk startas upp igen om än på halvfart. Det bör betyda att tidigare kostnader för nedläggningen på 84 MSEK i vart fall till en del kan återföras.

Solen lyser också över Korsnäs ... och rörelseresultatet för tredje kvartalet blev goda 322 MSEK. Det beslutade "resultatförbättringsprogrammet" kommer att reducera kostnaderna i framtiden, och det kan antas att förvärvet av Rockhammar också stärker bolaget. Hönan som värper guldägg.

Södra har också en rapport ute för niomånadersperioden 2009, och rörelseresultatet blev 311 MSEK. Eftersom motsvarande siffra för första halvåret var 9 MSEK, så är det en stark återhämtning. Intressant är också det positiva finansnettot ...

Enkel huvudräkning ger vid handen att Korsnäs marginaler är mer än dubbelt så höga jämfört med Södra. Sammantaget levererar "gammaldags basindustri" goda vinster, när vi är mitt uppe i en global kris.

Riktigt intressanta är Leif Brodéns kommentarer ...

Om massapriset ökar med 10% under andra kvartalet, och dollarn är oförändrad, så når massadivisionen sitt avkastningskrav på 10% ... och där är vi väl nästan nu ...

Från och med september klarar Södra Timber sitt avkastningskrav ...

Sågtimmer är för närvarande en bristvara globalt ...

Leif har också en kommentar om "black liquor tax credits", och det finns anledning att återkomma till detta.

Temple-Inland som är stora på konsumentnära förpackningar, mest wellpapp, och byggmaterial i USA, fortsätter att redovisa goda vinster och konstaterar att marknaden har bottnat. Svartlut bidrar rejält till resultatet ...

International Paper har det tuffare, och gillar läget ... efterfrågan kommer inte tillbaka inom överskådlig framtid. Med ett penndrag eller två minskar bolagets kapacitet i USA med 2,1 miljoner ton/år eller ungefär 12%, och engångskostnaderna blir svindlande 1100 MUSD. Att sparka 1600 arbetare kostar bara 60 MUSD i Frihetens Land ... Värt att notera är att det är riktigt stora pappers/kartongmaskiner som läggs ner, men storleken är ju inte allt ... och vi skall inte utesluta stora investeringsbehov i dom här enheterna.

Finland blöder ... och rejält dessutom.

Marknaden för bestruket journalpapper är fortsatt svag, och Sappi överväger nedläggning av Kangas pappersbruk som väl är den sämre av de finska enheterna. Det är bättre ekonomi att tre maskiner i Kirkniemi, som har modernare maskiner, går för fullt än att köra fyra maskiner till 80%.

Skogsägarrörelsens Metsäliitto har problem på flera fronter, men även glädjeämnen.

Metsä Tissue är ett riktigt guldägg, även om stigande råvarupriser är en osäkerhet.

Metsä Botnia har haft stora problem ... men nu går det åt rätt håll. Förlusten för tredje kvartalet är bara 20 MEUR för de finska enheterna, medan bruket i Uruguay redovisar +18 MEUR, som lämpligen kan jämföras med Södra's siffror ovan ...

M-real går fortfarande med förlust ... men framgångar inom kartong räcker inte för att kompensera för problem i kontorspapper och specialpapper. Enligt min enkla åsikt så väntar en försäljning av pappersdivisionerna ... och ett plus är då att "strukturkostnader" redan är tagna. Som vanligt har M-real en mycket omfattande presentation ...

Finnforest tillhör också gruppen ... och resultatet för byggmaterial närmar sig break-even.

Stora Enso ... say no more ... låt siffrorna tala. Stora engångskostnader dominerar ... men alla verksamheter uppges nu vara lönsamma.

Titta istället på presentationen ... och varför inte gå till sidan 20 som är informativ, men tänk på att siffrorna är före avskrivningar och räntor. Industrial Packaging, som innehåller wellpapp och fluting och säckpapper och kraftpapper, har det tredje kvartalet återhämtat sig. Även Wood Products visar fin form.

Trött på alla siffror?

Det är den tiden nu ... kanske mer imorgon.




Inga kommentarer: