måndag 30 november 2009

Finns det hopp?

Den ledande finanstidningen har idag ett hett scoop ... dom har låtit en"mäklare" göra en "värdering" av Göran Perssons lilla egendom. Det verkar inte som om dom har haft kontakt med Göran ... "hitte-på"-journalistik alltså.

Nästan lika löjligt som Professor Hamiltons omsorger om "åldriga pensionärer" ... finns det verkligen inte några fonder på Riddarhuset för "pauvres honteux"?

Ett litet hopp finns för arbetarna på Sunila, som startar upp massatillverkningen som en följd av högre massapriser. Äntligen något positivt från Finland ... och i ett lite större perspektiv lär det finnas långt sämre enheter i Europa. Sunila ligger strategiskt nära ryska gränsen, så på sikt handlar det om låga/borttagna virkestullar.


För Rörvik Timber är läget fortsatt kritiskt, och nu skall kontrollbalansräkning upprättas för att se om det egna kapitalet, som är blygsamma 53 MSEK enligt koncernens balansräkning, fortfarande finns kvar. En rejäl påtryckning mot bolagets fordringsägare ... och samtidigt ett skydd för styrelsen som annars kan bli personligt betalningsansvariga.

Teckningsoptionerna till Södra kan väl antas vara ett spel för gallerierna ...

Klart är att Södra i första hand levererat timmer till de egna anläggningarna, vilket är helt naturligt, och låtit Rörvik Timber få några små smulor från festen. Klart är också att allmogen av principiella skäl inte vill leverera. Så får man väl sätta fart på importen av timmer från Ryssland ... men Putin lämnar kanske ingen kredit ...

En intressant upplysning är att bolagets prioriterade fordringsägare, vilket i klartext torde vara Nordea, kommer att skriva av en del av skulderna och omvandla ytterligare en del till aktiekapital. En lösning som påminner om Rottneros pågående nyemission.

Allt under förutsättning att bolagets nuvarande aktieägare satsar minst 200 MSEK i nytt aktiekapital. Den finansiella hälsan hos Ittur Industrier, som ju är huvudägare, kommer att vara avgörande för slutresultatet. Antagligen behöver huvudägaren också nytt riskkapital och nedskrivning skulder ... och här torde banken vara Danske Bank, som alltså till sist styr utgången av den här finans-såpan.

Nästa avsnitt kommer om två veckor, när det blir extra bolagsstämma ...


Inga kommentarer: