fredag 6 november 2009

Bra eller dåligt? - del 2

Som vanligt ... allt är relativt ... men Åke Bergh har som synes anledning att glädjas över en stororder. Och träkonstruktioner har stora fördelar där stål och betong förut dominerade.

Vad gäller underpresterande Holmen Paper kan man ju jämföra med några mindre framgångsrika konkurrenter ... och på samma gång komma med bortförklaringar som att lönsamhetsproblemen beror på det spanska äventyret och att Holmen hedgat valutorna på ett ogynnsamt sätt.

Myllykoski gjorde ett nollresultat för 3Q 2009 ... marknaden är tuff för magasinspapper.

Norske Skog levererar "blodröde tall" ... och här hittar Du rapporten. Visserligen har "bruttovinsten" förbättrats, men sedan finns ju avskrivningar och räntor och kostnader för nedskrivningar och omstruktureringskostnader. De sammantagna förlusterna under de senaste två eller tre åren är imponerande. Vad jag förstår är det bara pappersbruken i Brasilien och i Halden som är vinstgivande ... och nya pappersbruket i Kina såldes för 1 RMB, fast där fick köparen axla en stor skuldbörda. Finns det då ingen framtid? ... kanske, men först väntar nog ytterligare nedläggningar och omstruktureringar.

Verso Paper som är stora på bestruket tryckpapper i USA redovisar en vinst för tredje kvartalet, men bara på grund av intjänade tax credits för svartlut och för att man gjort vinster vid omstruktureringen av skuldbördan. Fortfarande gäller fokus på kassaflöde och att anpassa produktionen till efterfrågan. När vi summerar året har det här bolaget fått ungefär 300 MUSD i direkt statligt stöd, bara genom att spetsa svartluten med diesel ... snacka om fri handel och konkurrens på lika villkor.


Inga kommentarer: