tisdag 1 december 2009

Pulp fiction ...

Det blev ingen höjning av massapriset i december, men Södra tror på en höjning i januari istället eftersom marknaden är fortsatt tight och lagren hos både säljare och köpare är låga. Osäkra faktorer är de kinesiska inköpsplanerna och fortsatt stöd för svartlut som alternativt bränsle i USA. Ett och annat massabruk i malpåse återstartar också ...

Under dagen kan man kolla förra veckans "marknadsnoteringar" hos FOEX ... som antagligen bekräftar att höjningen i november accepterats fullt ut. I Chicago handlas pulp futures ... och där räknar man inte med fortsatt prisuppgång.

Hade lite för bråttom igår när det gäller Rörvik Timber ... den extra bolagsstämman skall bara ge 1 miljon teckningsoptioner till Södra ... för vad kan man fråga.

Föreslagen nyemission får vänta till nästa år tror jag ... men först blir det nog ytterligare en period av rekonstruktion. Huvudägarens krampaktiga grepp om bolaget kostar stora pengar ... kanske så mycket som 100 MSEK. Lägg därtill vad en ohållbar driftsfilosofi kostade när konjunkturen vände ...

I USA har jättestora förpackningsföretaget Smurfit-Stone arbetat under rekonstruktionsskydd i nästan ett år ... och nu kommer lösningen som ger ett nytt "friskt" bolag.

Prioriterade fordringsägare får full betalning, kontant eller genom nya lån.
Oprioriterade fordringar växlas till nya aktier ... som kan säljas när bolaget blir åternoterat.
Det gamla aktiekapitalet skrivs ner till 0 ... och gamla aktieägare får alltså ingenting.

Att fordringsägarna tar över verkar vara ganska vanligt over-there ...


Inga kommentarer: